2014/01/24

EAT FIT

Jak Wam się podoba to hasło?

It-fit :)
Jedz zdrowo, czysto, odżywiaj się a nie tylko konsumuj.



Po ostatnim poście kulinarnym odzew z Waszej strony był na prawdę duży! Byłam, JESTEM, zaskoczona jak wiele z was boryka się na co dzień z alergiami, problemami z trawieniem. ile z Was potrzebuje wskazówek, ma ochotę wypróbowywać nowe smaki i testować podawane przeze mnie przepisy :)

Ja sama dopiero raczkuję w tym temacie, dzielnie walczę z samą sobą i próbuję utrzymać dietę bezglutenową oraz zredukować ilość nabiału (zwłaszcza mleka krowiego). Dziś miał być post bardzo optymistyczny o radosnym gotowaniu, ale wczorajsza wizyta u lekarza niestety nieco podcięła mi skrzydła. Czekaja mnie kolejne badania i diagnozowanie, ale pojawiło się światełko w tunelu, że nareszcie, po wielu latach, dowiem się co mi dolega...cieszę się i boję się równocześnie...

Ale nie o moich strachach miało być, a o gotowaniu. Wymyśliłam sobie, że każdy post - nazwijmy go "kulinarny" - będzie opatrzony hasłem EAT-FIT. 
I tu prośba i propozycja dla Was! Przyłączycie się do wspólnego gotowania, pieczenia i szukania smaków? Jeśli tylko macie ochotę wypróbować choć jeden z przepisów, które wstawię - zróbcie to! A jeśli dodatkowo będziecie chciały pochwalić się efektem końcowym na swoim blogu czy Fb - nie wahajcie się. Przysyłajcie zdjęcia, opiszcie swoje wrażenia - te pozytywne i negatywne także! Może podsuniecie mi także swoje sprawdzone receptury na smaczne, zdrowe i bezglutenowe dania?

To jak? Zaczynamy? :)

Na pierwszy ogień pyszne śniadanko dla każdego.
Bez glutenu i nabiału, za to z ogromną porcją witamin.

DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE   i   DOMOWE MUSLI 




Mogę śmiało powiedzieć, że kocham mleko krowie. Kocham, choć mi szkodzi. Kocham, choć po jego wypiciu czuję się po prostu źle. Bywają miłości toksyczne. 

Długo szukałam zamiennika. 
Próbowałam domowego mleka jaglanego - dobre, ale to nie to. 
Domowe mleko ryżowe - nie do przełknięcia dla mnie (przygotowane na bazie gotowanego ryżu przypominało rozgotowany krochmal). Spróbuje jeszcze w wersji z ryżu surowego...
Sklepowe mleko bez laktozy - na prawdę dobre...ale nie tego szukam, chcę całkowicie odstawić mleko krowie, z laktozą czy bez
Sklepowe mleko sojowe - smaczne, niestety wykryto u mnie alergię na soję.

Nadszedł czas na mleko migdałowe.
Po pierwszej probie wiedziałam już, że TO JEST TO!
Smaczne, delikatne, lekko słodkawe (jak krowie!), idealne na zimno i na ciepło, do musli, do koktajli, kakao, ciast, naleśników., i co najważniejsze na prawdę PROSTE w przygotowaniu!



Przeczytałam mnóstwo przepisów na wielu stronach i metodą prób i błędów doszłam do własnej receptury - choć nie odbiega ona zbytnio od innych - tu na prawdę nie ma filozofii :)


DOMOWE MLEKO MIGDAŁOWE


1 szklanka migdałów - najlepsze są całe, mogą być blanszowane bez skórki - wersja najprostsza, lub ze skórką, którą trzeba obrać, odradzam natomiast płatki - są suche i mleko wychodzi mniej smaczne i esencjonalne)

4 szklanki wody 
3 łyżki słodu (odradzam cukier - warto go odstawić i wrócić do źródeł. Dla mnie idealnie sprawdza się miód pszczeli lipowy, może być syrop z agawy, daktylowy, albo po prostu 5 namoczonych przez noc daktyli)


Migdały płuczemy szybko na sicie. Jeśli są ze skórką to zalewamy szklanką gorącej wody i po 10 minutach obieramy (jeśli są świeże powinny "wyskakiwać" z brązowych skórek).Zalewamy obrane migdały 3 szklankami ciepłej wody i odstawiamy na noc (bądź na dzień - ok 12 h).
Rano przelewamy wszystko do blendera (u mnie niezawodny thermi), dodajemy miód i miksujemy do uzyskania białego płynu - mleka. Odcedzamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę (u mnie sprawdza się świetnie ikeowa TEKLA). Pozostałą migdałową papkę znów wrzucamy do miksera, zalewamy szklanką gorącej wody i jeszcze raz miksujemy, a potem odcedzamy.

I UWAGA!!! Mamy mleko :)

Ach i WAŻNE!! Nie wyrzucajcie migdałowych wytłoczyn - z nich tez przyrządzimy coś pysznego :) tu nic się nie marnuje.




A do mleka na śniadanie najlepiej smakuje

DOMOWE MUSLI BEZGLUTENOWE

Tutaj sprawa ma się dość łatwo, bo dodać możemy wszystko :)
W mojej wczorajszej wersji baza musli zawiera:

1,5 szklanki płatków jaglanych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki nasion słonecznika
100 g płatków migdałowych
3 łyżki sezamu

Wszystko mieszamy i zalewamy 0,5 szklanki miodu/syropu z agawy/ syropu daktylowego/ melasy z karobu.
U mnie mieszanka syropu z agawy i miodu lipowego. do tego sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i wszystko do piekarnika. ok 150-170 stopni do lekkiego zrumienienia (warto co parę minut przemieszać i dać termoobieg). Pozwalamy musli wystygnąć przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a potem dosypujemy co nam się tylko podoba :) 
W prezentowanej wersji - owoce goji, rodzynki i żurawina, cynamon, kandyzowany ananas (nie za dużo), trochę eko płatków kukurydzianych.





I już! Cieszcie się smakiem naturalnego, zdrowego i bardzo pysznego śniadania!




To żelazna pozycja w moim menu - z ciepłym mlekiem migdałowym i bananem, na zmianę z migdałową jaglanką.
MNIAM!

Kto testuje?



20 komentarzy :

  1. A to mleko migdałami pewnie smakuje trochę? Bo ja nie przepadam za ich smakiem. A krowiego też nie trawię za dobrze. Natomiast wszystkie sojowe, ryżo itp. cuda nie do przełknięcia dla mnie. Dlatego musli u mnie tylko z jogurtem. I dzisiaj właśnie na śniadanko było! I ja i Młody. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdałowe (sklepowe) pachnie orzechowo, migdałów nie wyczuwam :)

      Usuń
  2. Tez odkryłam ostatnio, że niestety przyczyna mojego złego samopoczucia jest mleko krowie...z bólem serca musiałam z niego zrezygnować :-( w tym z ukochanej kawy z mlekiem ;-(Szukam alternatywy...i chyba sie skuszę na przepis na mleko migdałowe. Słyszalam, że dobre jest też z płatków owsianych. warto eksperymentować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie od styczna mam takie postanowienie - codziennie jakiś owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł super teraz zostaje go wcielić w życie u siebie;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować! nigdy nie spotkałam sie z takim pomysłem na mleko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Migdałowego nie robiłam, odradzano nam orzechy więc i migdałów sie boję, choć czasem robię wyjątki :) na soje dzieciaki uczulone. Polecić Ci mogę słonecznikowe idealne do płatków wszelakich, owsiane tez całkiem znośne a z surowego ryżu... smakowało trawą i nie byłam w stanie go pić :(
    U mnie na razie z ograniczeniem glutenu, szczegóły diety dzieciaków i po części mojej na moim blogu w zakładce Alergie Pokarmowe :) powodzenia w odkrywaniu nowych smaków Ci życzę i ściski sle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to chyba jednak z surowego ryżu też nie będę próbować :P Za to migdałowe i z nerkowców pyszne, ale nie wiem jak maluchy by zareagowały na migdały....

      Usuń
  7. Anka, eat-fit świetna chwytliwa nazwa. czekam na więcej!!!!! :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękować! Za chwilę następny wpis - tym razem coś na zimowe dni :)

      Usuń
  8. o tak, taka idea bardzo mi się podoba! :))) ja się przyłącze i przetestuję, a co! ;)
    wspaniałego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. aj genialne przepisy - juz spisuje!Dziękuję♥
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  10. ojeju....dla mnie to jakieś kosmiczne wyzwanie...nie mam takiego zapału, ani daru... Tym bardziej podziwiam An.... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam oj tam, wszystkie z tych przepisów trwają chwilkę :)

      Usuń
  11. Miło, że coraz więcej osób przestawia się na zdrowe żywienie, je świadomie :) Chętnie dołączę do Twojej akcji, bo sama borykam się ze zmianami w swojej kuchni już od kilku lat. Zmieniłam bardzo dużo, ale jeszcze sporo jest do zrobienia. Najważniejsze i najtrudniejsze zadanie - wyeliminować cukier, wszelki, nie tylko biały. Jesteś trzecią osobą, od której w ciągu ostatnich kilku dni mam wiadomości na temat domowego mleka migdałowego, więc chyba pora się z tym zadaniem zmierzyć :) Dotychczas robiłam tylko owsiane. Migdałowego nieco się obawiam, bo też można nabyć nietolerancję na nie, tak jak na orzechy. Wiem, że warto zmieniać i codziennie jeść ich inny gatunek. Ale mam ochotę spróbować! Napisz mi tylko, proszę, ile dni można przechowywać ten napój? - rozważam, czy nie zacząć od połowy porcji. Pozdrawiam serdecznie i życzę nieustającego zapału w kuchennej rewolucji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to chyba ja powinnam uczyć się od ciebie - będę wdzięczna za każdą radę :) Spróbuj migdałów, chyba, że reagujesz silnie na orzechy...mleko do tej pory w lodowce przetrwało 3 dni najdłużej - nie dlatego, że się zepsuło, ale dlatego, że ten litr zazwyczaj wystarcza nam na max dwa dni :) dzieciaki się zakochały i nie chcą już normalnego krowiego :)

      Usuń
  12. mleko migdałowe powinno się wypić w ciągu 5 dni. Migdały z mleka można wysuszyć,zmielić i otrzymamy mąkę migdałową. Żeby musli było naprawdę zdrowe bakalie powinny być oczywiście bezsiarkowe. A żeby podejść całościowo do tematu to polecam naturalną pielęgnację ciała bez parabenów, peg-ów, folmadehydów i innych konserwantów. Opartą na bazie masła shea, naturalnych mydełek na bazie oliwy z oliwek lub masła shea i oleje. Moje ulubione to kokosowy, migdałowy, jojoba i arganowy. Świetnie też sprawdza się taka pielęgnacja przy małych dzieciach. moja 3-miesieczna córeczka od urodzenia jest tylko tak pielęgnowana.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny blog, świetnie mi się tu czyta :)

    mleko migdałowe! spróbuję!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka