Lato zamykam w słoiki...

by - czerwca 26, 2013

Początek lata - choć aktualnie drugi dzień deszczowy i ponury - jednak wita nas kolorami, zapachami...


Truskawki. 
Kto ich nie lubi?
A kto kocha bezgranicznie?

Ja jestem ich umiarkowanym wielbicielem, choć zawsze na początku sezonu wpadam w spiralę truskawkową i przyrządzam z niej każde danie dania - od śniadania zaczynając na kolacji kończąc. 
A kiedy już mamy dość zamykam je w słoikach.




W ubiegłym roku zaniedbałam przetwory i zrobiłam ich na prawdę niewiele. Zapasy szybko się skończyły, spiżarka świeciła pustkami, a ja sięgałam po przeróżne dżemy truskawkowe na sklepowych półkach.
Ten rok dał mi nauczkę.
Żaden z kupnych dżemów nie ma takiego smaku i aromatu, ma za to całe mnóstwo składników, które w dżemie być nie powinny - konserwanty, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy  (CHEMIA!), zagęstniki, barwniki i sztuczne aromaty.

I ja mam to z czystym sumieniem podać moim dzieciom po raz kolejny?

NIE!

Skłamałabym mówiąc, że robienie przetworów kocham, ale kocham podawać je bliskim i dla nich warto poświęcić te parę godzin, a nawet dni w kuchni.




Smażenie truskawek na konfiturę to długi proces, a czasem wiąże się także z jazdą do supermarketu o północy - po brakujący cukier:)

Chciałam iść na skróty, kusił mnie obłędny świeży soczyście czerwony kolor truskawkowych dżemów gotowanych kilka minut i mieszanych z cukrem żelującym. 
Już miałam go w koszyku. 
Przeczytałam skład.
A tam?

KONSERWANTY!
Sorbinian potasu, benzoesan sodu...

I zadałam sobie pytanie.
Czy dlatego robię dla nas konfitury sama, żeby na końcu zaprawić je garścią chemii?
Czy to ma sens?

NIE



3 dni.
15 kg owoców.
codzienne smażenie na wolnym ogniu.

36 słoiczków ciemnych aromatycznych konfitur.

za półmetkiem :)


 "czysty" dżem truskawkowy, konfitury truskawkowo-bananowe, truskawki z imbirem i cynamonem, z wanilią i gęste syropy truskawkowe do rozcieńczania dla dzieci. I nie mówię, że to już koniec truskawkowych słoiczków na nadchodzący sezon...:)


You May Also Like

29 comments

ETYKIETY