Zielono mi....

by - maja 09, 2013

Wszystko dookoła kwitnie, prace w ogrodzie trwają, za nami pierwsza ciepła wiosenna burza zwieńczona tęczą....aż chce się raniutko wstawać i pędzić do ogrodu...i sklepu!

Tak! 

Cały calutki rok czekałam na ich powrót i nareszcie są :)

Zielone szparagi 




Moje ulubione, łatwe w przygotowaniu, smaczne, wieńczące od wczoraj każdą kulinarną zachciankę...

Razowy makaron z bazyliowo-pietruszkowo-szparagowym pesto z czosnkiem - to chyba najprostsza i najszybsza droga do kulinarnego nieba :) Niepotrzebnie jednak tym razem dodałam do niego śmietany - kolejne podejście będzie już na prawdę dietetyczne i jeszcze bardziej wyraziste w smaku....mmm...pora biec do sklepy po kolejny pęczek zielonego cuda!


Makaron ze szparagami

Składnik na 2 porcje:
Razowy makaron wstążki - 4 gniazda
pół pęczka szparagów (ok 250 g)
garść bazylii
garść zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek

opcjonalnie śmietana lub kawałek żółtego sera




Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, osączamy

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniały koniec, kroimy na ok 3 cm kawałki, główki odkładamy osobno. Wrzucamy kawałki na gotującą się osoloną wodę  z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty cukru i gotujemy 3 min. Po 2 min dorzucamy główki.
Szparagi osączamy na sicie, odkładamy główki, resztę wrzucamy do miksera/blendera, dodajemy czosnek, bazylię, pietruszkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz i miksujemy  - ja lubię prawie gładką masę, ale można też zostawić większe kawałki ziół i szparagów.

Polewamy makaron, na wierzch kładziemy główki szparagów i zajadamy ze smakiem marząc o kolejnej porcji :)



Kto spróbuje?

A dziś na śniadanie pyszny omlet z dwóch jaj z czerwoną papryką i szparagami! Mniam! do tego micha słodkich pomidorków koktajlowych z oliwa z oliwek, bazylią i morska solą...Na zdjęciu nie uchwycony w postaci gotowej - pokusa jedzenia była zbyt wielka :)



Smacznego i miłego dnia!



You May Also Like

43 comments

ETYKIETY