Jak pachną Święta?

by - grudnia 11, 2012

Przedświąteczny czas to dla mnie czas pełen zapachów, aromatów...nie tylko w kuchni!

To zapach igliwia w całym domu, zapach płonącego w kominku drewna...uwielbiam odnajdywać w pamięci zapachy z dzieciństwa, czasem przypadkiem pojawia się w głowie obraz, kadr wycięty z tamtych lat... sam zapach staje się impulsem do wspomnienia...



Jednak niepodzielnym krolestwem zapachów jest w tych dniach kuchnia. Sezon na aromaty uważam za oficjalnie otwarty...Na półce stoją już słoiczki z konfiturą z całych pomarańczy i pierwszymi korzennymi piernikami. W piekarniku obłędnie pachną pieprzne imbirowe ciasteczka, w szafce pachną suszone grzyby i czekają na wspólne lepienie pierogów z babcią...



Czym pachną Święta?
Cynamonem, kardamonem, imbirem, anyżem, goździkami, pomarańczą...od samych zapachów może zakręcić się w głowie:)




Zadebiutowałam w tym roku konfiturą z całych pomarańczy - po dodaniu łyżeczki tego specjału do gorącej herbaty po prostu odpłynęłam! Ma intensywny pomarańczowy smak i aromat z leciutką nutką goryczy na czubku języka (wiem wiem, nie wszyscy to lubią, choć dla mnie to prawdziwy smak tego owocu)...



Składniki:

1 kg pomarańczy (Navelina będzie najlepsza)
30-40 dag cukru trzcinowego
1 łyżka masła
kilka łyżek whisky

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i przelewamy wrzątkiem. Kroimy je na połowę i połówki na cieniutkie plasterki. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy pomarańcze i cukier. Smażymy na malutkim ogniu aż pomarańcze będą szkliste i całość będzie miała galaretkowatą konsystencję (ok 2-3 godzin). Gorące konfitury przekładamy do gorących wyparzonych słoiczków, na wierzch wlewamy łyżkę whisky i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem...a potem rozkoszujemy się gorącą aromatyczną zimowo-świąteczną herbatą:)



Pierwsza setka pierniczków powędrowała do słoików i będzie czekać tam na weekendowe lukrowanie z maluchami...oj będzie się działo!



A czym pachną Wasze Święta?
Czy jest jeden taki zapach, który definiuje Boże Narodzenie z Waszych wspomnień?

Pozdrawiam Was spod 40-centymetrowej warstwy białego puchu:)

         Ana

You May Also Like

31 comments

ETYKIETY