Truskawkowa zapiekanka

by - maja 25, 2011

Tak jak obiecałam wczorajszy dzień upłynął pod znakiem truskawki i dziś szybciutko podzielę się z Wami pysznym przepisem na kolację, śniadanie, drugie śniadanie bądź podwieczorek - dowolność wielka:)


Potrzebujemy:

truskawki
pieczywo (ja dałam pszenne bagietki, może być chleb tostowy, chleb biały)
brązowy cukier
twarożek zmiksowany z jogurtem naturalnym bądź serek kremowy
mąka kukurydziana

Przygotowanie:

Pieczywo kroimy, obsypujemy lekko brązowym cukrem i kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy aż cukier się skarmelizuje i stworzy słodką skorupkę. Chleb kładziemy na blaszce i układamy na nim przekrojone na pół umyte truskawki


Serek (lub twarożek z jogurtem) mieszamy z mąką kukurydzianą (mniej więcej 1 łyżka na 100 g serka) i brązowym cukrem i nakładamy na truskawki, wierzch posypujemy brązowym cukrem.



Wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 6-8 minut, aż serek sie zrumieni a truskawki puszczą sok.

I woila:)

Wsuwamy oczywiście na ciepło mlaskając i oblizując palce:)

SMACZNEGO!

PS. Przepis na truskawkową zapiekankę znalazłam w książce "Kuchnia malucha" autorstwa Beaty Ciepłowskiej-Kowalczyk i Magdy Rodak.

You May Also Like

10 comments

ETYKIETY